Een groene lening voor duurzame woning

Dakisolatie, vloerisolatie, nieuwe kozijnen, triple glas, nieuwe deuren, zonnepanelen. De kosten kunnen aardig oplopen. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om je plannen te financieren. 

Een groene lening voor duurzame woning

Een meer duurzame woning: Een slimme investering

Door direct na de aankoop nieuwe woning te investeringen in duurzame maatregelen zal de energierekening lager worden. En heeft de investering een  positief effect op de waarde. Een slimme investering dus.

Een duurzamere woning betekent uiteraard ook een lagere energierekening. Je woning wordt daarnaast comfortabeler én hij is goed voorbereid op de toekomst. Verduurzaming is bovendien goed voor het klimaat, want je CO2-voetafdruk gaat omlaag. En de kosten van de maatregelen die je neemt verdien je vroeg of laat terug via een lagere energierekening. Maar voordat het zover is moet je eerst investeren.

Waar betaal je de verduurzaming van je nieuwe woning van? Is het slim om een lening af te sluiten? Hoe kan de hypotheekadviseur je helpen? We zetten hieronder de belangrijkste mogelijkheden alvast voor je op een rijtje.

Ondersteuning

Vind je financiering een lastig onderwerp? Raadpleeg je hypotheekadviseur.

Bespreek het met je hypotheekadviseur!

Je hypotheekadviseur kan je meer vertellen over de financieringsmogelijkheden die er zijn voor de verduurzaming van je nieuwe woning. Onze tip: neem altijd je wensen mee op het gebied van verduurzaming. Bijvoorbeeld in de vorm van het verbeterpakket dat we jou hebben geadviseerd. Of via je eigen plan op maat - als je dat hebt gemaakt. Je hypotheekadviseur kan dan bij het aanvragen van een hypotheekofferte je aanvullende wensen direct meenemen.

Aantrekkelijke subsidies


1.    Sinds 15 augustus 2019 kun je subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als je je huis laat isoleren. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je:

  • Twee maatregelen neemt.
  • Eigenaar van het huis bent.
  • Er zelf woont.

Alle voorwaarden voor deze regeling vind je ook terug op de website van Milieu Centraal.

2.    Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel koopt.

3.    Zoek altijd uit of er in jouw gemeente lokale subsidies beschikbaar zijn!

Financieringstips voor aanstaande huiseigenaren

1.   Bij het afsluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen die nog moeten plaatsvinden: tot 106% procent van de waarde van je woning. De meeste hypotheekverstrekkers bieden inmiddels deze mogelijkheid. Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende regelingen:

  • Voor een woning met minimaal een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 kun je maximaal € 9.000 extra lenen.
  • Gaat het om een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC van 0 of lager? En is daarbij een energieprestatiegarantie afgegeven voor minimaal tien jaar? Dan kun je € 25.000 extra lenen.
  • Sinds 1 januari 2019 is het ook mogelijk om voor een woning met EPC van 0 of lager zonder energieprestatiegarantie € 15.000 extra te lenen.


2.   Bespreek ook met je hypotheekadviseur de mogelijkheid om extra financiële ruimte te krijgen in je hypotheek voor energiebesparende maatregelen die je later nog wilt nemen. Als je nu nog niet precies weet welke maatregelen je wilt nemen, dan kun je kiezen voor een Energiebespaarbudget. Dit is mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Je kunt dan maximaal 6% van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later gebruiken voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen. Overigens werken nog niet alle geldverstrekkers mee aan deze regeling.

3.   Wil je de verduurzaming niet in je hypotheek opnemen of biedt deze te weinig ruimte om je plannen uit te voeren? Dan biedt de Energiebespaarlening uitkomst. Naast een aantrekkelijke rente geeft de Energiebespaarlening je de mogelijkheid om vergoedingsvrij vervroegd in te lossen. Lenen kan tot maximaal € 25.000 (ZEP+ of nul-op-de-meter tot maximaal € 65.000). Je kunt de Energiebespaarlening combineren met de bovengenoemde subsidie voor het isoleren van je huis en de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler. Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.

4.   Veel gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden hun inwoners de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan je woning financiert. Op de website van SVN kun je checken of de Duurzaamheidslening binnen jouw gemeente of provincie beschikbaar is.

5.   Sommige banken en hypotheekverstrekkers geven een lagere rente als je je huis isoleert of duurzame verwarming neemt.